Rookkanaal

Het rookkanaal is een wezenlijk onderdeel van de kachel of haard. Immers zonder rookkanaal kan u de haard niet stoken.

Wanneer er een gemetselde schoorsteen aanwezig is kan deze in sommige gevallen gebruikt worden en volstaat het trekken van een RVS flexibele voering. Wanneer er geen gemetselde schoorsteen met rookkanaal aanwezig is wordt er een nieuw rookkanaal opgebouwd van dubbelwandig geïsoleerde buizen. In dat geval kiest Jos Meijer Haarden voor de buizen van Metaloterm, het AT systeem. Metaloterm is al jaren een betrouwbare partner voor ons als het gaat om buismateriaal. Metaloterm biedt 30 jaar Garantie, zelfs na schoorsteenbrand.

Laat u niet misleiden door prijzen op het internet. Er wordt een oerwoud van merken aangeboden maar niet allemaal even betrouwbaar. Er zijn zelfs kanalen waar geen certificering op zit. Deze is nodig om u er  zeker van te laten zijn dat bij de oplopende temperaturen tijdens een schoorsteenbrand de risico’s zo klein mogelijk zijn. De temperatuur bij een schoorsteenbrand kan oplopen naar 1100 graden Celcius…… Het mag duidelijk zijn: kwaliteit is waar u voor moet gaan als het gaat om een rookkanaal.

Wanneer u op het punt staat een dubbelwandig rookkanaal aan te schaffen of te laten installeren raden wij u aan om goed geïnformeerd te zijn. De prijzen liggen soms ver uit elkaar maar dat is zeker terug te vertalen naar kwaliteit en betrouwbaarheid. Het zou jammer zijn als u achteraf er achter komt dat u wellicht een verkeerde keuze heeft gemaakt. Tevens is het bouwbesluit leidend als het gaat om de regels waaraan het rookkanaal moet voldoen.

Jaarlijks heeft een rookkanaal of schoorsteen van de houtkachel of haard onderhoud nodig. Uw verzekering heeft wellicht in de polisvoorwaarden staan wat er van u verwacht wordt als het gaat om het onderhoud.

Wij adviseren om één keer per jaar het kanaal te laten vegen.

Tip

Een rookkanaal moet voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het bouwbesluit. Wees ervan overtuigd dat het gebruikte materiaal voldoet aan de eisen.

Contact opnemen